Все-таки розвиватимемось? Не виживатимемо?

На сесії Кропивницької міськради, яка відбулася кілька днів тому, міський голова Андрій Райкович озвучив невтішну думку: якщо місцеві громади, місцеві бюджети не отримають компенсаторів — державних коштів ДФРР, соцекономрозвитку на будівництво, на дороги, на медицину, на соціальні об'єкти, ми змушені будемо покрити збитки тепловиків ресурсом бюджету розвитку. А це, за скромними підрахунками, фактично половина цього бюджету. Отож, про розвиток у Кропивницькому можна було б забути.

Та хочеться вірити: здоровий глузд таки переможе. Учора підписано Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та постачання гарячої води між Кабінетом Міністрів України та Асоціацією міст України. Підписавши Меморандум, сторони домовилися, що тариф на тепло та гарячу воду для населення до кінця опалювального сезону не зростатиме, а підприємства комунальної теплоенергетики отримають природний газ в обсягах, що забезпечить стале проходження опалювального сезону.

Уряд погодився, що збитки комунальних підприємств, отримані від державного регулювання тарифів на тепло для населення в цьому опалювальному сезоні, будуть компенсовані до 1 жовтня 2021 року. Мінрегіон, Міненерго, НАК, АМУ спільно визначать фінансові джерела для цієї компенсації і розроблять відповідні законодавчі інструменти.

«Нафтогаз України» розробить та запровадить до 1 вересня 2021 року довгострокові цінові пропозиції для забезпечення сталого рівня цін на природний газ для підприємств теплопостачання. Це дасть змогу уникнути цінових коливань протягом і опалювального сезону 2021-2022 років.

Також уряд гарантує, що й надалі фінансування компенсацій для підприємств теплопостачання не перекладатимуть на органи місцевого самоврядування.

– Підписання Меморандуму є надзвичайно важливою подією для усіх громад України і це стало можливим завдяки об’єднанню зусиль міських голів, уряду і Офісу Президента, – відзначив Кропивницький міський голова Андрій Райкович. – Меморандум, при певній своїй декларативності, містить два конкретних положення, які суттєво зменшують тиск на місцеве самоврядування від зростання вартості енергоносіїв. Перше – це фіксація тарифу на газ для теплогенеруючих підприємств, і друге – збитки від різниці в тарифах за надане мешканцям тепло у цьому опалювальному сезоні не ляжуть повною мірою на плечі місцевих бюджетів. Міська влада Кропивницького максимально використає у такій ситуації всі можливості для початку виконання стратегічного завдання сьогодення – модернізації системи теплопостачання обласного центру, роботи над проєктом якої увійшли у фазу практичної реалізації.

Цікаво, що факт підписання меморандуму Асоціація міст ставить у заслугу собі, а облдержадміністрація наголошує, що це ініціатива президента. Та як би там не було, це розумне рішення.

Вл. інф.


Надрукувати   E-mail