Як у пошуках крайнього не вийти на себе

Вже багато років уважно спостерігаю за діяльністю обласного комунального виробничого підприємства «Дніпро-Кіровоград» (далі ОКВП) та управлінським впливом на нього з боку обласної влади, маю низку публікацій з цього приводу, тому висновок незрозумілого органу – робочої групи – від 12 травня 2023 року щодо незадовільної роботи в. о. гендиректора Олександра Пісного для мене був цілком передбачуваним. У зв’язку з цим, хотілось би вкотре звернути увагу на дві, взаємопов’язані проблеми – управління цим комунальним підприємством та його збитковість.

Щодо першої проблеми, головної, то її розгляд дуже об’ємний, отож, коротко торкнусь лише проблеми збитковості. Річ у тім, що одразу після об’єднання міських водоканалів, під обіцянки керманичів області «золотих гір» на початку 2012 року, ОКВП на чолі з Романом Іликом розпочало свою багаторічну збиткову епопею. Ось деякі показники збитковості із сайту ОКВП. Збитки підприємства складали (за рік, у млн. грн.): 2016 – 35,68; 2017 – 19,17; 2017 – 25,74; 2019 – 33,12; 2020 – 32,24; 2021 – 98,48; 2022 – 299,0.

У зв’язку з тим, що дехто з членів робочої групи, мали і мають безпосередній стосунок до сфери управління ОКВП, у мене виникли деякі конкретні питання. Одразу хочу підкреслити, зовсім не заради захисту пана Пісного, бо у мене до нього також є немало питань, які, до речі, зараз знаходяться на підприємстві в стадії розгляду.

Перше питання до «спеціаліста» (за визначенням Юрія Дрозда), багаторічного керівника профільного департаменту ЖКГ облдержадміністрації Ольги Довжук, бо саме цей департамент, відповідно до вимог чинного законодавства, зобов’язаний здійснювати контроль за виконанням ОКВП законів України, інших актів законодавства та згідно рішення обласної ради, повинен забезпечувати галузеву політику цього підприємства. Які заходи управлінського характеру (конкретно) було здійснено для недопущення такої хронічної збитковості ОКВП за всі майже 10 (десять) років керівництва ОКВП паном Іликом?

Чи достатньо було обмежитись такими заходами облдержадміністрації, як щорічні багатомільйонні вливання в підприємство бюджетних грошей, акумульованих з наших податків? При тому, що це ніяким чином не змінювало ситуацію кардинально, не впливало на зменшення рівня збитковості тощо. Цікаво, що у 2022 році підприємству з бюджету було виділено найменшу суму за всі роки. Тим часом, бюджетні кошти паном Іликом не використовувались повністю і вони частково поверталися до бюджету. Приміром, з виділених ОКВП у 2019 році 27,5 млн. грн. бюджетних коштів, майже 9 млн. грн. було повернуто, як не використані. Про причини такої наполегливої регулярності бюджетних вливань можна тільки здогадуватись.

Друге питання до пані Довжук. Яким чином вона відреагувала на ті жахливі результати держаудиту ОКВП 2020 року? Тоді, як відомо, Держаудитслужбою було виявлено не ефективної фінансово-господарської діяльності підприємства на загальну суму понад 137,4 млн. грн. По суті, невідомо куди витрачено гроші, отож, матеріали аудиту направили до правоохоронних органів, відкриття кримінального провадження чомусь ще до цього часу розглядається. Більш того, результати держаудиту підприємства наступного, 2021 року, виявилися не менш вражаючими і також залишилися поза увагою влади. До речі, маю сумнів, що шановна Ольга Василівна ознайомилась зі змістом тих звітів Держаудитслужби.

Третє питання. Як може такий член робочої групи, після чесних відповідей (хоча б для себе) на ці питання щодо своєї десятирічної діяльності, давати об’єктивну оцінку роботи в. о. керівника ОКВП за один рік?

На жаль, аналогічні питання виникли і до пана Сергія Коваленка, який чотири роки обіймав посаду першого заступника голови ОДА та був куратором сфери ЖКГ області.

Чому всі чотири роки вас задовольняла фінансово-господарська діяльність ОКВП під керівництвом пана Ілика (питання його звільнення не розглядалось), коли щорічна збитковість ОКВП складала десятки мільйонів гривень? Чому Ви під час засідань тимчасової контрольної комісії облради не мали претензій до Романа Ігоревича, який з таким «успіхом» очолював десяток років хронічно збиткове підприємство, чим він Вас багато років задовольняв?

Є питання і до новообраного голови обласної ради пана Юрія Дрозда, як голови постійної комісії з питань ЖКГ. Чому за два роки діяльності цієї комісії не прийнято жодного практичного, дієвого рішення, яке б суттєво вплинуло на фінансового-господарську діяльність ОКВП, у т. ч. і кадрового?

Із усього цього можна зробити висновок щодо можливої причетності декого зі згаданої робочої групи до незадовільного стану фінансово-господарської діяльності ОКВП «Дніпро-Кіровоград» протягом багатьох років, а, можливо, і щодо якоїсь особистої зацікавленості. Маю сподівання, що громадськість буде уважно стежити за майбутніми успішними результатами діяльності нашого з вами підприємства.

Леонід Бобров


Надрукувати   E-mail