Драйвові пригоди на АГРОЕКСПО-2021

Дев’ятій виставці АГРОЕКСПО-2021 пощастило з погодою. У кілька попередніх років стояла літня спека, у 2020-му відвідувачі стрибали через калюжі і губили парасолі під зливою та вітром, а цього разу було ні жарко, ні холодно. Працівникам агросфери було зручно неквапливо вивчати сільськогосподарську техніку, домовлятися про закупівлю, укладати угоди, підписувати контракти на постачання, а відвідувачам, що прийшли (а часом і приїхали цілими делегаціями) як екскурсанти – влаштовувати фотосесії на фоні «космічної» техніки.

Вже на вході неозброєним оком було помітно, що техніки цього року помітно менше, ніж років три тому. Вражав елегантністю та компактністю підйомний кран зі стрілою 46 метрів, зернозбиральні комбайни на таких високих колесах, що під ними легко пройде людина, та міські автобуси, які виробляє Запоріжжя. Вони відрізняються від тих, що курсують по наших вулицях, панорамними вікнами та триступінчастим розташуванням крісел у салоні.

Базару, тобто Покровського ярмарку було більше, ніж у минулі роки. У критому павільйоні траплялись вільні секції. Причин тут, очевидно, кілька – пандемія, насичення ринку (адже трактор, комбайн, навантажувач, сівалку чи косарку купують не щороку), відсутність білорусів – вони раніше привозили сюди чимало експонатів. Напівпорожніми були і вольєри домашніх тварин – лише кілька корів, коней, овечок, велетенські кольорові кролі, товсті кури-кохінхіни в «штанях» та мускусні качки. Навесні 2020-го під час жорсткого карантину, коли не курсував громадський транспорт і не працювали базари, господарі позбувалися живності. Бо не було можливості реалізувати продукцію, яку вона дає.

а сцену посеред Покровського ярмарку постійно виходили виконавці з усіх регіонів Кіровоградщини в українських національних костюмах і з кантрі-репертуаром: народні й сучасні жартівливі пісні, часто на гастрономічну тематику: «Хай у капусті плаває шкварка, а на столі будуть пляшка і чарка». І нагороди артистам були відповідні – пакети від м’ясокомбінату «Ятрань».

Їстівний асортимент ярмарку вражав розмаїттям саморобних ковбас, баликів, буженини, бастурми та інших смаколиків. «Усе натуральне!», – дружно переконували продавці. Сири, калачі, бублики, коржики, східні ласощі… «Із самої Туреччини, не підробка, спробуйте!»

Якщо ви купите в магазині м’ясо, відповідні приправи і приготуєте самі шашлик, то він обійдеться вам десь максимум по 300 гривень кіло. Тут же шашлики були і по 500-600. Взяла якусь перепічку з фаршем за 80 гривень, потім за 110 гривень облиту гарячою нутеллою чеську випічку – не раджу! Не тільки тому, що дорого, це бізнес, продавці знають, що учасникам та гостям виставки більше ніде поїсти, і цим користуються. Просто невелика сухом’ятка по ціні гарячої піцци десь у кафе – то не комільфо. Краще взяти шурпу, плов, лагман та овочі на грилі і поїсти капітально – ці страви на АГРОЕСПО незрівнянні, у місті таких не знайдете.

По всій території виставки рясніли ходячі дерева – то відвідувачі накупували на ярмарку саджанців плодових дерев. Декоративних рослин та виробів народних умільців пропонувалося значно більше, ніж на попередніх виставках.

Як і в попередні роки, на АГРОЕКСПО овочівники мірялися гарбузами – чий найважчий. Гарбуз із городу Олександра Куценка з міста Знам’янки Кіровоградської області затягнув рекордних 80 кг. Його хазяїн одержав у подарунок телевізор. А гарбуза розрізали і роздали відвідувачам виставки.

На вході в крите приміщення у минулі роки відвідувачів реєстрували та давали бейджі, цього разу від усіх тільки вимагали бути в масках. Хто не мав, міг тут же недорого купити.

На вході мене чекала заманлива пропозиція. Дівчина вручила листівочку, запропонувала назвати ім’я та номер телефону і чекати есемески: о 13-й годині покличуть на розіграш призів від фірми «Вольво». Перед 13-ю есемески немає. Підходжу до експозиції «Вольво» і застаю там нервовий гомін: дівчата з павільйону запевняють таких самих, як і я, учасників розіграшу, що вони ніяких білетів на лотерею не роздавали і нічого не розігрують. Біжу до входу, гнівно міркуючи, для якої шахрайської схеми їм потрібні чужі телефони. А листівки продовжують роздавати! Запитую, що за діла, де лотерея? Розіграш уже відбувся, кажуть, наступний о третій там-то. Приходжу – справді, є інше «Вольво», яке розігрує аксесуари до цієї марки авто. Вони мені ні до чого, але приємно, що не надурили!

А від іншої пригоди на АГРОЕКСПО мені й досі холод по спині. На даху критого павільйону обладнано оглядовий майданчик, з якого видно промзону, пів міста і далекі поля з посадками на видноколі. Вибиратися туди треба по крутих і вузьких сходах на висоту сьомого поверху. Основний контингент нагорі – підлітки та парочки, які набирають тут прикольних селфі. За порядком на даху спостерігає охоронець. Я відзнялася, збираюся спускатися – і наразі кричу йому не своїм голосом: «Оберніться!»

За огорожею по даху крокує дівчина років п’ятнадцяти і наближається до краю. Нагадаю: висота сьомого поверху. Жодних перил немає. Ніхто на ту дівчину не звертає уваги. Охоронець щось їй каже, вона неохоче повертається, перелазить через паркан, роздратовано бурчить собі під ніс і йде до виходу.

Що то було? Цікавість? Елемент квесту? Дурість (природжена чи від речовин)? Так чи інакше паркан довкола оглядового майданчика варто б зробити таким, щоб через нього не можна було перелізти.

У критому павільйоні проходив освітній ярмарок і звертала на себе увагу презентаційна експозиція парку-готелю «Скіфія» за 40 кілометрах від обласного центру. Багато відвідувачів зупинялися, переглядали відео і казали: «Бували, знаємо і ще поїдемо, там гарно!»

А феєричним апогеєм мого перебування на АГРОЕКСПО була фотосесія з ксеноморфом. Це покрита дзеркальною лускою рогата істота з атлетичною чоловічою статурою у стилі персонажів всесвіту Warcraft чи класичного «Чужого проти Хижака». Образ настільки вражаючий, що я спочатку подумала: робот! Боялася й підходити, бо раптом щось там у ньому замкне та як жахне! Потім придивилася до рухів і збагнула, що це звичайний косплеєр на зразок велетенських корів, зайців чи пінгвінів. Всередині може бути хто завгодно і я під час зйомки запитала, дівчина чи хлопець сьогодні у ролі монстра. «Не знаю!» – глухо відказав механічний голос. Ну, от скажіть, де і за які гроші я б ще так посміялася?

І ніде і ні за які гроші в в межах міста Кропивницького я не одержувала цього сезону такого «фестивального» задоволення, як на АГРОЕСПО-2021.

Ніна Даниленко

P.S. На прес-конференції за підсумками АГРОЕКСПО стало зрозуміло, що навіть детальна екскурсія по виставці не дає повного уявлення про її істинні масштаби. Як повідомив генеральний директор АГРОЕКСПО Ігор Глібко, цьогорічна виставка вийшла на рівень докарантинного 2019 року. До Кропивницького прибули 512 компаній-експонентів, на Покровському ярмарку представили свої товари 500 учасників. І посол Білорусі приїздив, і представники білоруської компанії «Гомсельмаш» (вони тут уперше). Побував на найбільшій за площею виставці України і міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко. Вперше презентували тут свої підприємства аграрії Великобританії, приїздив заступник британського посла в Україні.

На запитання, чому на АГРОЕКСПО демонструється так багато легкових автомобілів, директор виставки відповів: «А тому, що аграрії по полях пішки не ходять!».

На техніку, придбану на АГРОЕКСПО, надаються знижки 5-10 відсотків.

Ігор Глібко пояснив, що поіменна реєстрація учасників не проводилася у зв’язку з карантином, щоб уникнути великого скупчення людей. Однак організатори виставки розробили спеціальну методику з урахуванням кількості авто на парковці та зйомок з дрона, завдяки якій досить точно можна визначити кількість людей на виставці. Цьогорічна цифра – до 45 тисяч за три з половиною дні. Оргкомітет шукає можливості розширення площ для експозицій, аби зі збільшенням кількості учасників та відвідувачів на виставці не було тісно.


Надрукувати   E-mail