Гряде колапс економіки?

Спільне розширене засідання правління обласного відділення УСПП та правління організації роботодавців Кіровоградської області було присвячене розгляду гострих питань нинішнього стану економіки регіону і країни. Голова правління обласного відділення УСПП Євген Бахмач акцентував увагу на різкому подорожчанні енергоносіїв у 2021 році.

На даний момент ситуація дуже складна, захмарно дорогий газ відчутно гальмує розвиток бізнесу. В Україні діє 15 атомних енергоблоків, які виробляють достатню кількість дешевої електроенергії, що покриває потреби економіки у звичайний час. У піковий час, це вранці і увечері, ще залучається гідро– та вугільна енергія. Якщо б велася грамотна політика уряду у цьому напрямку, то таких проблем не виникало б.

Як відомо, основний виробник енергії – НАЕК «Енергоатом», який підпорядковується безпосередньо Кабміну. Саме Кабінет міністрів має контролювати усі процеси, пов’язані з виробництвом електроенергії. Здійснювати це послідовно, грамотно, професійно. Без рвучких рухів. А некомпетентність призводить до незворотних процесів, від яких страждатимуть і бізнес, і громадяни країни. Розвиватиметься бізнес – буде прибуток, сплачуватимуться податки, створюватимуться робочі місця.

– Добре, що дороги будуються потужними темпами. Хотілося, аби і до питань енергетики був відповідний підхід. Бо ми підійшли до зими не в зимовому одязі, а в спортивній екіпіровці, – зауважив головний підприємець області. – Не так давно у Кропивницький приїжджав прем’єр-міністр Денис Шмигаль. На жаль, жодне підприємство його не зацікавило. А шкода! Ми б могли поспілкуватися з ним на цю тему і поміркувати, як вийти із даної ситуації.

Голова організації роботодавців Кіровоградської області Павло Штутман назвав ситуацію, що складається в країні у зв’язку з підвищенням цін на енергоносії, колапсом економіки. За його словами, через ці проблеми вітчизняні товари не будуть конкурентоспроможні, зменшиться експорт. А це відчутно гальмуватиме розвиток підприємств області, скорочуватимуться робочі місця. Як відомо, вільний ринок енергоносіїв не повинен знищувати вітчизняну промисловість. Нині все навпаки.

Аби намітити конкретні дії щодо виходу із цієї ситуації, він запропонував звернутися до керівництва Кіровоградської облдержадміністрації, яка має донести до уряду вимоги підприємців і роботодавців області. Під час наради його пропозицію підтримали виконавчий директор Кіровоградського обласного відділення УСПП Сергій Бедзай, заступник міського голови м. Кропивницького Михайло Бєжан, голова Федерації профспілок області Максим Баланенко, член громадської ради м. Кропивницький Микола Махиня та інші.

Представники влади і тут продемонстрували позицію страуса – на нараду просто не прийшли. Але ж саме їм доведеться відповідати перед людьми, коли закінчаться гроші на виплату пенсій і зарплат.

Оксана Петренко


Надрукувати   E-mail