«Наш» Шаталов варив пиво, тепер розводить кіз

Багато хто пам’ятає цього зухвалого беручкого хлопця, соратника сумнопам’ятного регіонала Ларіна, з яким вони так хвацько були взялися керувати нашою областю. Олександр Шаталов мало не став народним депутатом від нашого міста. Зате його батько став міністром культури в ДНР. Олександр же, отримавши освіту щось у сфері штучного інтелекту, не став займатися цієї перспективною справою, а крім політики, взявся за приземленіші справи. Варив пиво. Олександр Шаталов тепер варить пиво у «Ципі»

А зараз розводить кіз та готується продавати крафтові сири.

Сироварню "Розенталь" у селі Кваси на Закарпатті відкрили п'ять років тому. За цей час вона стала туристичною родзинкою регіону, хоча всю продукцію реалізує на місці. Тут тримають кіз, овець та корів і виготовляють близько 15 видів сиру. Молоко беруть у мешканців свого села та сіл навколо. Його купують за значно вищими цінами, ніж у середньому в Україні. Наприклад, коров’яче купують по 15 грн за літр, козяче – по 30 грн, овече – по 50 грн, тоді як середня ціна заготівлі коров’ячого молока від населення в країні не перевищує 10 грн за літр.

Завдяки цьому мешканці збільшують поголів’я худоби. "Спочатку ми приймали молоко від 10-15 господарств, зараз – від 75-85. Ми навіть безкоштовно роздавали мешканцям молодих овець та кіз, щоб збільшити поголів’я і покращити його якість", – каже головний сировар і технолог екоферми "Розенталь" Дмитро Таукішев.

Як за п'ять років підприємцям вдалося відродити в селі виробництво столітньої давнини? Усе починалося у 2019 році з маленької сироварні, яка щодня переробляла 100 літрів молока. За цей час виробництво зросло вдесятеро: зараз шестеро людей за день переробляють тонну молока і виготовляють близько 150 кг сиру.

"Початкова ідея сироварні була в тому, щоб купувати молоко в населення і робити локальний сир для нашої піцерії в урочищі Васкул (розташоване в тому ж селі Кваси)", – розповідає власник екоферми "Розенталь" Олександр Шаталов. Він також володіє відомою в Україні крафтовою броварнею "Ципа" з мережею власних барів по всій країні.

Через два роки після створення сироварні підприємець вирішив побудувати ще й ферму і завести там кіз та овець, бо часто молока, яке здавали селяни, не вистачало. "Ми почали з кіз, яких тут мало тримають. У нас своя броварня, де є зернові залишки від виробництва. Аби не придумувати специфічних форм утилізації, ми вирішили згодовувати відходи тваринам", – пригадує засновник екоферми.

Починали з 50 кіз і трьох корів. Зараз на фермі 150 кіз, 200 овець та 20 корів. Ще близько 150 овець утримують на полонині у вівчарів. Кількість кіз та овець на фермі відчутно збільшилася під час великої війни. В село привезли тварин, яких евакуювали з ферм у Миколаївській та Київській областях.

На першому етапі Шаталов інвестував у сироварню власні кошти. На розширення бізнесу підприємець отримував гранти. "Ми вклали близько пів мільйона гривень, щоб запустити роботу сироварні. Потім поступово додавалися нові котли, системи аналізу молока, камери зберігання для сиру", – розповідає Шаталов.

З трьох видів молока на фермі виготовляють 15 видів сирів. Є лінійка дешевших з коров’ячого молока з домішками козячого та лінійка дорожчих з козячого та овечого. Тверді сири витримують до року. Для зберігання продукції мають три спеціальні камери з відповідними температурним режимом та вологістю. Частину сирів готують з додаванням чебрецю, який збирають на місцевих полонинах. (…)

"На полонині за часів Австро-Угорщини була велика сироварня, де виготовляли сир "Емменталь" та імпортували його до інших країн Європи. За радянських часів тут збирали молоко, а потім був занепад. Залишилися лише камені на фундаменті. У 2022 році на полонині було 12 корів. Зараз, після запуску сироварні, їх уже близько 60. Люди приносять молоко із сусідніх полонин", – розповідає проєктна менеджерка ГО "Кваси – наповнюйся" Мирослава Тулайдан. (…)

"Поголів’я корів на полонині щороку зменшувалося через погані дороги та велику відстань до села. Якщо щотижня забирати молоко з полонини, то утримання худоби виходило дуже дорогим. Коли ми відродили прийом молока на полонині, ця концепція стала цікава людям, бо вона для них економічно вигідна і зручна. На полонині доять корів і щодня формують дані про кількість молока від кожного господаря, а ми в селі людям платимо гроші", – каже Шаталов.

За часів Австро-Угорщини на полонині переробляли близько 1 тис літрів молока на день і випасали там 100-120 корів. На новій сироварні зараз щодня переробляють близько 250 літрів молока, тож потенціал для розвитку є. Зараз на полонині вже можна спробувати молодий свіжопосолений сир ("прімо-сале").

Перший витриманий сир "Емменталь" з’явиться лише у 2024 році. Власник сироварні каже, що його ціна буде приблизно такою ж, як і ціна інших натуральних крафтових сирів – близько 800 грн за кілограм. (…)

Підтримує вівчарство і місцева влада. Голова Ясінянської територіальної громади Андрій Делятинчук говорить, що це пріоритетний напрямок розвитку регіону. "Ми високогір'я, нам сам Бог велів випасати вівці. Ми закріпили розвиток вівчарства в стратегії розвитку громади, розробили програму підтримки полонинських та фермерських господарств, шукаємо грантові можливості", – розповідає він.

Зараз громада співпрацює з програмою "USAID агро", EasyBusiness та Civitta, які реалізовують проєкт "Відродження вівчарства в Карпатському регіоні". А також з програмою ФАО, яка допомагає з обладнанням для місцевих мешканців, що тримають понад 50 овець.

Володимир Рихліцький, ЕП


Надрукувати   E-mail