«Ох, земелько… Приобрітав би тебе без ліку!»

Ці слова Герасима Калитки, героя п’єси «Сто тисяч» Карпенка-Карого, сьогодні набули неабиякої актуальності. Як відомо, з 1 липня 2021 року із набуттям чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», громадяни отримали право на власний розсуд розпорядитися своєю землею: купувати-продавати, використовувати як заставу.

Але у перехідний період (до 1 січня 2024 року) придбати земельну ділянку можуть лише громадяни України. Юридичним особам купувати землю заборонено. Одна людина може купити не більше 100 га в одні руки. Переважне право придбати ділянки належить тим, хто орендує їх з 2010 року. До 2030 року ціна землі не може бути нижчою нормативної грошової оцінки. Нотаріус повинен перевірити покупця: підтвердити його особу, дізнатися чи не перевищує він ліміт володіння землею тощо. Оплата за всіма цивільно-правовими угодами щодо сільськогосподарських земельних ділянок лише безготівкова. Походження коштів для купівлі земельної ділянки має бути документально підтверджене.

Якщо площа придбаної ділянки перевищить зазначені граничні розміри, вона конфіскується за рішенням суду. Позов про конфіскацію земельної ділянки може подати орган, що здійснює державний контроль за використанням та охороною земель. Конфіскована земельна ділянка за рішенням суду підлягає продажу на земельних торгах.

Допуск іноземців до купівлі землі на території України буде можливим лише після прийняття відповідного рішення на загальнонаціональному референдумі. Але юридичним особам, учасниками яких є громадяни держави-агресора, фізичним особам, щодо яких застосовані санкції, заборонятиметься купувати українські землі навіть за умови проведення референдуму.

За даними департаменту агропромислового комплексу Кіровоградської ОДА, на Кіровоградщині налічується 271,4 тис. власників земельних часток (паїв), які можуть реалізувати своє право на їх відчуження. Загальна площа земельних ділянок, які можна продати/купити в області – 1 млн 247 тис. га. Загалом же в Україні власників паїв близько 7 мільйонів.

– З моменту відкриття ринку землі охочі вже почали користуватися цим правом. Законодавець встановив, що офіційна вартість землі має бути не нижчою від нормативної грошової оцінки. Середня нормативна грошова оцінка на території області за 1 га землі становить 31888 грн, середній розмір паю – 4,9 га, тому мінімальна ціна паю може становить 156251 грн, – зазначили фахівці департаменту АПК.

Мінімальна вартість за 1 га земель сільгосппризначення формуватиметься до 2030 року. Його середня ринкова вартість становить близько 50 тис. грн. Однак, за прогнозами експертів, ця вартість протягом 2-5 років зростатиме. Кожен землекористувач має особисто прийняти рішення щодо необхідності її продажу.

І якщо він вирішив скористуватися правом, наданим йому державою, щодо продажу землі, проте не знає, як це зробити правильно, в області діє «Гаряча лінія». За номером телефону 0 800 400 188 (вхідні дзвінки безкоштовні) кваліфіковані фахівці нададуть відповіді на всі актуальні для землекористувачів питання. Дзвонити можна з понеділка по п’ятницю з 8.00 до 18.00.

Цікаво, як би сьогодні діяв Герасим Калитка?

Ольга Кизименко


Надрукувати   E-mail