Турки й далі вивозитимуть нашу сировину. Ура?

У Кропивницькому з робочим візитом побували Надзвичайний і Повноважний Посол Турецької Республіки в Україні Ягмур Ахмет Гюльдере, радник з питань внутрішніх справ та безпекового співробітництва Посольства Турецької Республіки в Україні Ергюн Джебеджі, та другий Секретар посольства Турецької Республіки в України Айше Айдогду. Відбулися зустрічі з керівництвом області та головою міста.

Найважливішим підсумком візиту, принаймні в інтерпретації ЗМІ, стала новина про те, що турецький бізнес має намір інвестувати у виробництво на території Кіровоградської області близько 10-15 мільйонів євро та створити 70 робочих місць.

"Оскільки Кіровоградщина спеціалізується на секторі сільського господарства, машинобудування та видобувної промисловості, я щасливий, що зараз з нами присутній представник турецької компанії пан Дженк Гюльтекін, який зацікавлений у тому, щоб провадити свою справу тут», – сказав посол під час офіційної зустрічі в Кіровоградській облдержадміністрації. За словами представника турецької компанії «ESAN» Дженка Гюльтекіна, їхня компанія займається обробкою сировини для металообробної промисловості, також мають досвід у видобувній сфері. Компанія «ESAN» співпрацює з Україною з 1994 року, щороку видобувають близько 400 тонн каоліну та інших матеріалів, які потім доставляються до України, Італії та Туреччини. Планують запустити пілотний проєкт, а згодом наростити обороти від 10 до 100 тисяч тонн за 3-4 роки.

Що ж це за компанія? Чи не черговий лижний інструктор? Адже ми, що як повітря потребуємо інвестицій скрізь і всюди, часом готові вірити кожному пройдисвіту, який пообіцяє гроші. Ні, представництво Esan працює в Україні вже 25 років. Воно займається організацією поставок виробничих ресурсів для керамічної промисловості, зокрема глини, каоліну та польового шпату в такі країни, як Україна, Туреччина та Італія. Esan стала першою компанією, яка на початку 1990-их років відкрила потенціал української глини на європейському ринку керамічних виробів. Завдяки успішній діяльності, яка почалася з тих далеких часів і триває до сьогодні, організація зайняла почесне місце серед ключових експортерів та виробників у галузі видобутку та постачання сировини по всіх куточках України.

«Основними напрямками діяльності нашої організації в Україні є закупівля та продаж сировини для керамічної промисловості, – розповідав керівник представництва журналістам ще торік. – Протягом 2019 року ми здійснили експорт майже 190 тисяч тон глини та каоліну, видобутих з українських надр, до Туреччини та Італії. Разом із цим, українське представництво Esan, у той самий проміжок часу, успішно здійснило продаж близько 160 тисяч тонн польового шпату, видобутого у родовищах, поблизу міста Міляс, що на території Туреччини, українським та російським партнерам-виробникам керамічних виробів».

Та виявляється, компанія уже має і розробляє родовища каоліну, які знаходяться на Кіровоградщині. Торік Esan навіть допомагала нашій обласній лікарні санітарно-гігієнічними засобами, потреба в яких значно зросла в умовах розповсюдження коронавірусу. Тож ніякої особливої новини у заяві турецького бізнесмена немає…

Ясна річ, ми не можемо відмовлятися від інвестицій і у такий видобуток та експорт. Але при цьому слід жорстко ставити питання про розміщення на нашій території виробництв, щоб акумулювати хоч частково додаткову вартість. Це той чинник завдяки якому багатіють інші країни, а ми лише спустошуємо свої надра. Більшість країн бережуть свої корисні копалини, як зіницю ока і з радістю вкладають гроші там, де їх готові віддавати. Як ми. Тож ті 15 мільйонів євро швидше принесуть користь Туреччині, ніж нам.

Про все це, ясна річ, не завжди можуть знати перші особи краю – голова облдержадміністрації, голова міста. Але ж для чого існують управління економіки, головні і не головні спеціаліти в них? Це важко зрозуміти. Вони б мали підготувати матеріал для більш компетентної розмови з послами і бізнесом сусудньої країни. Інакше, усе це має, дуже м’яко кажучи, занадто наївний вигляд.

Світлана Орел


Надрукувати   E-mail